Câștigătorii premiilor de excelență

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 au organizat în data de 5 decembrie 2016, la Hotel Marshal Garden, o recepție dedicată celebrării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi.

În cadrul evenimentului, au fost acordate în premieră 2 premii de excelență în domeniul dizabilității, disticții profesioanale pentru întreaga activitate prin care au fost recunoscute contribuțiile remarcabile în domeniul protecției, promovării și respectării drepturilor pentru persoanele cu dizabilități.

Evaluarea candidaturilor pentru ambele secțiuni s-a făcut de către o comisie formată din 5 membri:

  • un reprezentant al ANPD – doamna Mădălina Boboc
  • un reprezentant al MMFPSPV – doamna Mihaela Kanovits
  • trei reprezentanți ai societății civile.

Asociația Dăruiește Fericire, doamna Elena Pomană

Asociația Prader Willi din România doamna Dorica Dan

Emotion Center, domnul psihoterapeut Lucian Negoiță

img_6150

În cadrul secțiunii I-a,,O viață în susținerea drepturilor persoanelor cu dizabilități” – au fost patru nominalizari: doamna Teodora Ilie, propusă de Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale TREBUIE! Filiala Brăila, doamna Laila Diana Onu, propusă de Fundația „Pentru Voi”, doamna Monica Maria Stanciu, propusă de Fundația Motivation și domnul Dan Stoian Răican, propun de Asociația handicapaților neuromotori Hunedoara.

Premiul a fost acordat doamnei Monica Maria Stanciu, a cărui nume se leagă, în primul rând de cel al Asociației de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic – România, pe care a înființat-o, împreună cu alți părinți ai copiilor cu dizabilități, în anul 1990.

Opiniile și contribuțiile doamnei Monica Stanciu le regăsim în legislație și documente cu valoare de strategie, în modul de organizare și funcționare a multor servicii sociale, în cultura organizațională a multor instituții și organizații, în formarea multor profesioniști, dar mai ales în calitatea vieții persoanelor cu dizabilități.

img_6186

În cadrul secțiunii a II-a – ,,Impact în comunitate” – au fost opt nominalitări: Asociația Hans Spalinger – Emisiunea TVR Cluj „Fără prejudecăți” -, Asociația Alternativa 2003 din București, Fundația Sense Internațional România, Asociația Pro ACT Suport din București, Asociația de Servicii Sociale Scut din Brașov, Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale TREBUIE! Filiala Brăila, Fundația Cartea Călătoare din Focșani și Fundația „Pentru Voi” din Timișoara.

Premiul a fost acordat Fundației „Pentru Voi”, înființată în anul 1996 la iniţiativa organizaţiei de părinţi cu copii cu dizabilităţi, cu sprijinul unei organizaţii olandeze, ca răspuns la întrebarea: “Ce vor face copiii noştri când vor deveni adulţi?”.

img_6025

Încă de la înfiinţare, fundația a fost un vârf de lance în domeniul dizabilităţii intelectuale din România, dezvoltând servicii unice în ţară, care au devenit ulterior model de bună practică la nivel european. Astfel, Pentru Voi a creat primul centru de zi pentru adulţi cu dizabilităţi intelectuale din România, primul serviciu de angajare asistată, prima locuinţă protejată, primul centru respiro pentru acest grup de persoane şi multe altele.

img_6021

Autoritatea Națională pentru Peroanele cu Dizabilități felicită toți candații înscriși în competiție, recunoaște contribuția deosebită pe care au avut-o la dezvoltarea sectorului social în domeniul dizabilității.

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi