Știri

5 mai – Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă

Pe data de 5 mai a.c. în centrul Capitalei, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi organizaţiile nonguvernamentale ale persoanelor cu dizabilităţi au sărbătorit Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă.

A fost o zi plină de semnificație atât pentru persoanele cu dizabilități, cât și pentru întreaga societate, în contextul conștientizării importanţei de a crea o societate incluzivă.

Ziua de 5 mai a fost marcată prin activități sportive la care au participat persoane cu dizabilităţi, mari sportivi și reprezentanți ai instituţiilor statului. A avut loc demonstrații de tir cu arcul, tenis sau baschet la care au participat sportivi în fotoliu rulant și o cursă de biciclete în tandem.

Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități Adrian Vlad CHIOTAN a participat la cursa de biciclete tandem alături de președintele Asociației Nevăzătorilor din România Tudorel Tupiluși, iar ministrul Ioana Bran a participat alături de o tânără nevăzătoare, Petra.

Alături de ministrul Ioana Bran s-au mai aflat și doi mari sportivi: medaliata olimpică Diana Bulimar și multiplul campion mondial Marian Drăgulescu. Cei doi gimnaști au participat, în premieră și pentru ei, la cursa de biciclete în tandem.

  

   


Miercuri, 18 aprilie 2018, a avut loc evenimentul de lansare al Cartei Diversității în România.
Carta Diversității din România urmează modelele de succes existente în alte state europene și are la bază un set de principii generale, asumate voluntar de către semnatar cu scopul de a promova diversitatea, non-discriminarea, incluziunea și egalitatea de șanse la locul de muncă.
La acest eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, companiilor, organizațiilor neguvernamentale, asociațiilor, întreprinderilor mici și mijlocii, dar și experți în implementarea Cartei Diversității din Franța, cât și din partea Platformei Europene a Diversității. Printre cei prezenți s-a numărat și Adrian Vlad Chiotan, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, care a semnat Carta Diversității în România. 
„Ne dorim ca nicio persoană să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile şi aspiraţiile sale să fie respectate şi sprijinite, atât de societate cât şi de instituţiile statului.” – declară Chiotan Adrian Vlad, președinte ANPD

   


Incluziunea socială a persoanelor cu Sindrom Down este un proces continuu de dezvoltare care ține de fiecare dintre noi!
Astăzi, 21 martie a.c. Chiotan Adrian Vlad, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, s-a întâlnit cu tineri implicați în activități umanitare care și-au manifestat interesul de a înțelege mai bine ce înseamnă și care sunt nevoile persoanelor cu această deficiență.

#PangliciColorate#Implicare#suntemtoțilafel#conștientizare#ZiuaMondialaSindromDown

# WorldDownSyndromeDay # WhatIBringToMyCommunity  # 2018


Astăzi, 16 februarie a.c. a avut loc întâlnirea de lucru dintre domnul Adrian Vlad CHIOTAN, președintele Autorității Naționale a Persoanelor cu Dizabilități și membrii Camerei de Comerț Americane în România (AmCham România) formată din doamna Letiția PUPĂZEANU, Advocacy Manager și doamna Cristina RANDJAK, Managing Associate.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre modalitățile de accesibilizare a clădirilor de interes public pentru persoanele cu dizabilități și despre modificările legislative și impactul lor asupra incluziunii sociale, încadrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii și bineînțeles despre adaptarea rezonabilă a locului de muncă conform cerințelor specifice angajaților cu dizabilități.


Incluziune socială a persoanelor nevăzătoare cu ajutorul câinilor ghid

Adrian Vlad Chiotan, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), a participat vineri, 27 octombrie a.c., la o dezbatere pe tema accesibilizării mediului pentru persoanele cu deficiențe de vedere și dezvoltarea programului de pregătire a unor câini ghizi pentru nevăzători, eveniment care s-a desfășurat la sediul fundației „Light into Europe” din București.

În cadrul discuțiilor, preşedintele ANPD a declarat că instituţia pe care o coordonează are ca misiune protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, cât şi combaterea excluziunii, iar pentru aceste deziderate este nevoie, pe lângă cadrul legislativ adecvat și de educație și de utilizarea unor soluţii inteligente şi tehnologii inovative.

„În cazul persoanelor cu deficienţe vizuale, mobilitatea şi orientarea pot fi extrem de anevoioase, acestea folosind percepţiile şi un proces cognitiv complex pentru a-şi desfăşura activităţile cotidiene, pentru a socializa şi pentru a se bucura de mediul înconjurător şi de cultură. Noile tehnologii care au apărut pe piață în ultimii ani au produs schimbări la toate nivelurile societăţii şi au influenţat profund activităţile din instituţiile de stat, inclusiv din sfera reabilitării, educaţiei şi incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi”, a spus Adrian Vlad Chiotan.

El a declarat că accesibilizare înseamnă și permiterea accesului unui nevăzător cu un câine ghid într-un spațiu public, arătând că legea prevede amenzi usturătoare pentru cei care îngrădesc acest drept al persoanelor cu deficiențe de văz. La fel, montarea de semafoare cu semnal acustic este imperios necesară pentru ca persoanele cu probleme de vedere să se poată deplasa în condiții de siguranță, cu ajutorul unor echipamente asistive care folosesc tehnologii inteligente de orientare, sau cu ajutorul unor câini ghid, care în plus, au și rolul de a-și apăra  stăpânul. Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, la 30 iunie 2017, erau înregistrate 98311 de persoane cu deficiențe de vedere, dintre care 95420 erau adulți și 2891 copii.

În opinia președintelui ANPD, nivelul redus de participare a persoanelor cu dizabilități în viața publică este și o consecință a accesibilității fizice reduse în clădirile publice, a accesului greoi la sursele de informare, a atitudinii discriminatorii a membrilor comunității față de cei cu nevoi speciale, dar și a barierelor de ordin personal, psihologic și relațional, pe care aceștia și le impun.

Adrian Vlad Chiotan a mai precizat că: „Mai este încă de lucru în facilitarea accesului la educație a persoanelor cu  dizabilități, la servicii de orientare și formare profesională, la materiale didactice adaptate nevoilor lor, în funcție de tipul și severitatea dizabilității, la tehnologii și echipamente asistive care să le ajute să se dezvolte în plan personal și profesional. De asemenea, trebuie inițiat un program de pregătire a cadrelor didactice pentru a învăța cum să se descurce cu copiii care au diverse dizabilități, pentru că, lipsa serviciilor de suport educațional, atitudinea discriminatorie și rezistența la schimbare a cadrelor didactice, precum și lipsa mecanismelor de recunoaștere a abilităților persoanele cu dizabilități și colaborarea insuficientă dintre instituțiile de învățământ și piața muncii, duc la marginalizarea socială a persoanelor cu handicap.”

Dezbaterea de la sediul fundației Light into Europe a avut loc la inițiativa consilierului general al Primăriei Municipiului București, Tudor Tim Ionescu, acesta considerând că autoritățile locale pot sprijini persoanele cu dizabilități din București prin demararea unui proiect în cadrul căruia să fie pregătiți câini din adăposturile ASPA pentru a deveni câini utilitari. El a spus că: „Împreună cu  domnul Adrian Vlad Chiotan, președintele ANPD, voi pune la punct un proiect prin care să informăm, să educăm și să conștientizăm opinia publică despre problemele și nevoile pe care le au persoanele cu dizabilități, încercând astfel să eradicăm fenomenul de marginalizare a celor cu nevoi speciale și să le dăm șansa de a se implica în viața publică”. Tudor Tim Ionescu a declarat că va merge cu acest proiect în Consiliul General al Municipiului București, în cel mai scurt timp posibil.

La eveniment au mai participat Camelia Platt, director executiv al Fundației Light into Europe, Ton van der Hel, președintele asociației Dogs Adoptions Nederland, Roxana Macoviciuc, președinte al fundației Chance Cares și Monique Dubbledam, activista olandeză care a inițiat proiectul „Walk for dogs” cu scopul de a strânge bani pentru câinii fără stăpân din țara noastră, fiind însoțită de cele 2 cățelușe adoptate din România și de soțul ei, Michael și fiica, Yentle, care la doar 16 ani, se implică alături de mama ei în salvarea animalelor.

De asemenea, au fost prezenți beneficiari ai programului de asistență cu câini ghid care au arătat invitaților cum interacționează cu aceștia și ce pot face împreună. Au fost prezenți și dresorii care se ocupă de pregătirea câinilor ghid, care au dat detalii despre programul de dresaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Întâlnire la nivel înalt pe tema incluziunii pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități în țările membre ASEM

Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Adrian Vlad CHIOTAN, a participat în perioada 14 – 15 septembrie 2017 la Beijing (China), la cea de a 2-a reuniune a Întâlnirii la nivel înalt a statelor membre ASEM, eveniment de cooperare în domeniul dizabilității.

Evenimentul a fost găzduit de Federația Persoanelor cu Dizabilități din China și a avut ca temă înlăturarea barierelor pentru dezvoltarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

Obiectivul reuniunii a fost adoptarea unui plan de lucru pentru consolidarea și dezvoltarea cooperării în domeniul dizabilității, între țările asiatice și cele europene, reprezentanții țărilor participante folosind evenimentul ca platformă de dialog, care să genereze idei și acțiuni.

 

Peste 70 de delegați din Europa și din Asia au participat la întâlnirea ASEM de la Beijing, fiecare dintre ei prezentând realizările și provocările legate de domeniul dizabilității din țara pe care o reprezentau. Intervențiile delegațiilor au cuprins referiri concrete la incluziunea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilității și asigurarea accesibilizării mediului și a informațiilor la nevoile acestora.

Întâlnirea a fost deschisă de Lu Yong, Președintele Federației Persoanelor cu Dizabilități din China (CDPF), care a subliniat importanța cooperării în ceea ce privește problematica persoanelor cu dizabilități. A evidențiat faptul că în prezent, în lume există un număr de aproximativ 1 miliard de persoane cu dizabilități. Mai mult de jumătate dintre acestia trăiesc în țările ASEM. Acesta a mai subliniat faptul că tehnologia asistivă trebuie asigurată pentru toate persoanele cu dizabilități, întrucât în prezent doar 10% din cei care au nevoie benficiază de aceasta, în condițiile în care, accesul la tehnologia asistivă este esențial în contextul societății actuale.

Zhang Haidi, din cadrul CDPF, persoană în scaun cu rotile, a vorbit despre importanța asigurării tehnologiei asistive la un preț convenabil pentru toate persoanele cu dizabilități, afirmând că atât promovarea tehnologiei asistive, cât și protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități se numără printre prioritățile ASEM.

You Liang, director general adjunct CDPF, care a susținut un cuvânt despre importanța incluziunii, care reprezintă și scopul principal al convenției. De asemenea, a amintit despre posibilitatea oferirii tehnologiei asistive la o calitate ridicată și individualizată, ceea ce presupune dezvoltarea cercetării și inovării în acest domeniu.

Ca reprezentant al României, președintele ANPD a susținut o prezentare cu tema “Dreptul la muncă, un drept garantat pentru toată lumea”, referindu-se la incluziunea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii din Europa și Asia, subliniind importanța accesibilizării, formării vocaționale și angajării persoanelor cu dizabilități. Președinte ANPD a vorbit și despre strategia națională pentru persoanele cu dizabilități, strategie care urmărește principiile CRPD, prin înlăturarea tuturor barierelor în ceea ce privește dizabilitatea și care a fost elaborată prin consultarea permanentă cu societatea civilă, cu persoanele cu dizabilități și reprezentanții lor. În cadrul reuniunii de la Beijing au fost puse bazele unor eventuale colaborări și parteneriate în domeniu.

Au mai luat cuvântul și alți reprezentanți ai statelor ASEM din Germania, Franța, Rusia, Pakistan, Anglia, Italia, Japonia, Tailanda, Letonia și Republica Myanmar care au subliniat importanța cooperării și schimbului de experiență în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, a asigurării tehnologiei asistive la un cost acceptabil și de bună calitate, dar și pentru o mai bună incluziune pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

Concluzia celor două zile de dezbateri a fost că autonomia persoanelor cu dizabilități este un obiectiv foarte important, ceea ce duce spre ideea de accesibilitate universală – acces pentru toți și integrare în societatea actuală. Atât țările din Asia cât și cele europene sunt interesate să dezvolte inițiativele legate de dizabilitate, dar ele se află la niveluri diferite, au provocări diferite și au pus în practică soluții diverse. Ca urmare, țările membre ASEM au un mare interes și mari așteptări de la această cooperare în domeniul protejării drepturilor persoanelor cu dizabilități și în crearea unui mediu social incluziv care să se refere nu numai la persoanele cu dizabilități dar și la stabilitate, armonie și dezvoltare a întregii lumi. Conform declarațiilor participanților la conferința de la Beijing, în viitor, cooperarea în domeniul dizabilității trebuie să se bazeze pe următorii trei piloni: dezvoltare socială, promovarea drepturilor omului și creștere economică.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea unui centru de reabilitare pentru persoanele cu dizabilități, realizat printr-un proiect de cooperare internațională și cu vizitarea expoziției pentru tehnologii și echipamente asistive pentru persoanele cu dizabilități.


Astăzi, 11 septembrie a.c., a avut loc întâlnirea de lucru dintre domnul Adrian Vlad Chiotan, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) și echipa delegată de Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă din Republica Moldova (CNDDCM) formată din Veaceslav Robu, director CNDDCM, Ludmila Sochircă, Valeria Baraliuc și Marina Israfilov.

În cadrul întâlnirii s-a prezentat situația actuală a persoanelor cu dizabilități din cele două țări și s-a discutat despre modalitățile de colaborare în domeniu.


Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi face demersuri pentru ca persoanele care suferă de hipoacuzie, să susţină examenul de Bacalaureat cu un interpret de limbaj mimico-gestual


Facilitarea accesului la informație pentru persoanele cu dizabilități


Înainte de dezbaterea publică de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, doi tineri cu dizabilități care au studii superioare, Mihai Pareș și Adrian Mușat i-au făcut o vizită președintelui ANPD, Adrian Vlad Chiotan pentru o discuție despre reforma în învățământ privind integrarea în muncă, în cadrul autorităților publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajați.


Interviu președinte Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, domnul Adrian Vlad Chiotan la Radio Romania International despre Cardului european pentru dizabilitate

http://www.rri.ro/ro_ro/aflam_pentru_tine-2566318

 


Astăzi, 05.07.2017, domnul președinte al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, Adrian Vlad Chiotan împreună cu doamna Ionica Tarau au avut plăcerea de a se întâlni cu o tânără minunată, elevă în clasa a X-a, care suferă de hipoacuzie. Astfel, Melisa le-a dezvăluit problemele întâmpinate în sistemul de învățământ în care este încadrată.

 

 

 

 

 

 

 

 


În data de 29 iunie 2017, Asociația Națională a Surzilor din România a prezentat atât conducerii Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități – domnul președinte ANPD, Adrian Vlad Chiotan, cât și Consilierului personal al Ministrului Muncii și Justiției Sociale, domnul Mihai Tomescu, principalele priorități pe care le sprijină în vederea integrării persoanelor cu deficiență de auz în societate și egalizarea șanselor.

 

Persoanele cu dizabilități pot depune cereri pentru eliberarea Cardului european pentru dizabilitate – fără bariere prin Europa


Lansare POR – persoane cu dizabilităţi

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a lansat, în data de 31 mai a.c, apelurile de proiecte P.O.R./8/8.1/8.3/B/1 şi P.O.R./8/8.1/8.3/B/1/ITI din cadrul Axei prioritare 8 Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Prioritatea de Investiţii 8.1, Obiectivul Specific 8.3 Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, grup vulnerabil “persoane cu dizabilităţi”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 –2020.

Ghidul solicitantului, document care conţine condiţiile specifice de accesare a fondurilor, poate fi vizualizat la adresa:

http://www.inforegio.ro/ro/por-2014-2020/apeluri-proiecte.html

 

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi