Conținutul paginii
ToggleProgram de finanțare
POCU – Program Operațional Capital Uman 2014-2020
Axa: Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți
Obiectivul specific 3.1. Creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive, cu accent pe şomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor cu nivel redus de educație
Cod MySMIS2014+: 130164
Beneficiar
Autoritatea Națională de Protecție a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităță (ANPDPD)
Partener
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM)
Durată proiect
53 de luni (mai 2019- 22 octombrie 2023)
Buget proiect
111.978.816,40 lei
Obiectiv general
Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor de ocupare şi a ponderii persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piața liberă a muncii.
Obiective specifice
- Stimularea angajării persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională din partea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă prin acordarea de subvenții angajatorilor.
- Sprijinirea persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă, înregistrate la serviciile publice de ocupare, în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces în vederea creșterii șanselor de ocupare.
- Acordarea de sprijin angajatorilor pentru accesibilizarea locurilor de muncă în vederea creșterii gradului de ocupare a persoanelor cu dizabilități care se află în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii sau formare profesională din partea agențiilor de ocuparea forței de muncă.
Grup țintă
Persoane care:
- Au cetățenie română și locuiesc în România;
- Au o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap;
- Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani ;
- Sunt persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și care nu au un loc de muncă în prezent;
- Nu sunt tineri NEETs (prin tânăr NEETs se înțelege persoană cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani care nu urmeaza nici o activitate de formare profesionala nici nu mai sunt in sistemul de educatie);
Activități
Activitatea A1. Măsuri active de ocupare pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilităţi
Activitatea A2 Acordarea de sprijin angajatorilor în vederea asigurării accesibilizării locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilităţi
Activitatea A3. Sprijinirea persoanelor cu dizabilități în vederea creșterii șanselor de integrare pe piața muncii prin acordarea de subvenții în vederea achiziționarii de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces
Activitatea A4. Management de proiect
Activitatea A5. Comunicare și publicitatea proiectului
Rezultate planificate
- 7000 de persoane cu dizabilități vor beneficia de servicii de informare și consiliere în vederea angajării din partea ANOFM;
- 185 de angajatori vor primi subvenţie pentru adaptarea rezonabilă a spațiilor de muncă pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu dizabilităţi;
- Pentru 185 de persoane cu dizabilități nou angajate, non-NEET, angajatorii vor primi subvenţie în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002;
- Cel puţin 700 de persoane cu dizabilităţi care beneficiază de voucher vor fi încadrate pe piaţa muncii.
Contact
Iuliana Maiorescu – Manager de proiect
Email: iuliana.maiorescu@anpd.gov.ro, asistive@anpd.gov.ro (pentru beneficiari), asistive.furnizori@anpd.gov.ro (pentru furnizori).
Prezentări video
Transcrierea înregistrării video
Numele meu este Ioan Cotoman am 48 de ani și sunt din Iași. Eu m-am născut cu trei sferturi din picior, deci am purtat proteze de mic, proteze pe care le schimbam an de an, datorită faptului că trebuia să țin pasul cu creșterea organismului astfel încât să păstrez coloana dreaptă. Dar în anul 2000 a trebuit să renunț la genunchi pentru că am avut un accident stupid, am căzut destul de aiurea și prin niște operații am încercat să-mi pună genunchiul înapoi, să fie pe poziție, dar nu s-a mai putut și mi s-a propus atunci să mi se taie membru de la genunchi, să nu mai am genunchiul natural. Am zis bine, asta e, decât să mă doară și să mă deranjeze și să merg greu, mai bine renunț la el. Referitor la voucherul pentru sisteme asistive, știu de acest voucher înainte de a intra în șomaj. Întâmplarea face că nebunia asta cu pandemia asta a făcut să se restructureze personalul la firma unde lucram. Astfel încât am depus documentația pentru șomaj și în momentul acela am început să mă zbat și pentru acest voucher și mi s-a spus că dacă voi depune dosarul de șomaj și voi fi acceptat, voi primi și după angajare încă 30% din valoarea șomajului pentru lunile care încă mai am de luat șomaj. Ceea ce iar e un lucru bun și e bine de știut. Eu deja aveam într-o oarecare măsură un loc de muncă, discutasem deja cu un angajator. Întâmplarea face că celor de la Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă le-a fost foarte ușor, pentru că deja aveam un plan de lucru și atunci au luat legătura cu angajatorul. I s-au cerut dumnealui niște documente, am depus toate documentele necesare și am așteptat voucherul. Eu l-am depus în, dacă nu mă înșel, martie pe 22 martie 2021 și voucherul mi a venit pe data de 4 mai. Mi-am dorit foarte, foarte mult să îl fac să iau voucherul și să fac proteza asta pentru că sunt o persoană extrem de activă, merg pe bicicletă, alerg, joc tenis, badminton, tenis de masă, fac drumeții, dar drumeții pe munte, adică nu că merg în oraș dintr-o localitate în altă și aveam nevoie de o proteză mai performantă. Ca și meserie în momentul de față sunt tehnician optometrist.
Din anul 2000 până în prezent lucrez în domeniul opticii medicale. Pe mine m-a impulsionat viața, m-a impulsionat dorința de a avea anumite beneficii, de a fi independent în primul și în primul rând. Și de aici intervine, aici survine și varianta de independență financiară, independență fizică. A contat foarte mult. Am vrut să fiu independent. Nu am vrut să fiu o povară nici pentru părinți, nici pentru familie, nici pentru soție. Și, da recunosc, îmi place viața.
De ce să-și facă, de ce să depună dosar și să-și ia voucherul? Îți permite într-adevăr să ai mobilitate crescută, să fii independent și da, și serviciul. De ce să nu recunosc că dacă în momentul în care depui dosarul pentru acest voucher e clar că trebuie să întrunești una din condiții, să fii în șomaj și să îți găsești un loc de muncă. Bun. În varianta în care îți găsești loc de muncă, angajatorul va primi timp de un an de zile o sumă de bani de la stat, ceea ce acoperă o parte din salariul tău, poate chiar tot salariu, depinde de domeniul în care lucrezi, ceea ce e un lucru extraordinar pentru că tu vei fi sigur că un an de zile vei avea un loc de muncă plătit. După care el mai are o obligație, să țină locul de muncă pentru tine 18 luni. E păcat să nu te duci să lucrezi. Să nu stea. E păcat. E păcat pentru ei pentru că vor avea niște satisfacții foarte mari. În primul rând, v-am zis, libertatea de mișcare, o creștere a nivelului financiar, pentru că aici cu siguranță se vor plasa în alt nivel financiar decât cel pe care îl au în momentul în care sunt în șomaj sau în varianta în care trăiesc, doar din banii statului ca ajutor social. Și bineînțeles că vor cunoaște oameni, vor intra, vor socializa, se vor integra.
Din punct de vedere al voucherului, Doamne, să facă orice.
Transcrierea înregistrării video
Ai o dizabilitate și vrei să te angajezi? Mergi la A.J.O.F.M. pentru consiliere și mediere, depune la D.G.A.S.P.C. documentația pentru obținerea unui voucher de până la 23.000 de lei și poți cumpăra tehnologii și dispozitive asistive din lista de pe site-ul anpdca.gov.ro.
Detalii la 0751015063.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, implementat de ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți) în parteneriat cu ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă).
Transcrierea înregistrării video
Persoană nevăzătoare (00:00)
Să vedem aici ce scrie.
Cititor ecran (00:01)
Adevărul e ca habar nu a avut pe cineva. Ne-a contactat anul trecut.
Producător Fiterman Pharma SRL, strada Moara De Foc numărul 35.
Persoană nevăzătoare (00:23)
Bună ziua! Sunt Alexandra Moldovan din Maramureș, de lângă Baia-Mare. Și momentan studiez la Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga din Sibiu la programul de masterat Traducere, interpretariat și studii terminologice. Prima oară când am pus mâna pe OrCam și când l-am folosit, am simțit că este o libertate pe care înainte nu mi-o permiteam. A fost, a fost o schimbare atât de mare încât eram în transă parcă și încă câteva zile de atunci am fost tot așa. Nu mă puteam dezlipi de el și eram extrem de fericită și acum sunt și îl folosesc cu mare, mare drag și cu mare recunoștință că există persoane în România care se gândesc la noi și se gândesc la binele nostru.
A durat cam două luni până să primesc voucherul. Dar s-a meritat toată așteptarea pentru că am fost foarte, foarte încântată de dispozitiv. Voucherul este în valoare de 5.000 de euro, o sumă mare, însă, după cum am spus, a meritat din plin pentru că ni s-a dat, ni s-a dat gratuit.
Înainte de a primi acest dispozitiv eram atât de încântată și îl așteptam cu atâta ardoare încât am învățat pe de rost, dacă vă puteți imagina, tot tutorialul de utilizare și atunci când am fost instruită, pentru că ne instruiesc persoanele care se ocupă cu livrarea dispozitivului, ne instruiesc cum să îl folosim și deci am fost instruită și am prins foarte foarte rapid funcțiile acestuia. Pot să vă fac și o demonstrație dacă doriți.
Cititor de ecran (02:26)
Persoană nevăzătoare (02:37)
Este drăgut, că nu trebuie neapărat să ții cartea în față atunci când îți citește și atunci când îl scanează. Acest dispozitiv în forma unei brichete, să zicem așa, o brichetă mai lungă, imaginați-vă o brichetă mai lungă, atașată la un ochelari printr-un magnet. Poate să citească text așa cum am zis, de pe orice suprafață. El le recunoaște texte. Adică dacă îndreptam capul spre cineva, el va recunoaște automat dacă este bărbat, femeie, copil. Ne va anunța numele acelei persoane dacă deja este inclus în baza de date a memorării fețelor. El recunoaște și culori. De asemenea, el recunoaște și produse pe baza codurilor de bare și bancnotei.
Niciodată nu mi-am putut imagina că este atât de ușor să recunoaști o bancnotă, pur și simplu ridicând-o în fața ochilor și el o anunță automat.
Eu având hipoplazie de nerv optic din naștere și reușind să disting doar anumite culori, de exemplu roșu, galben și albastru, ca și steagul României.
Nu, nu pot să citesc text, nu pot să disting literele, așa că mi-a OrCam mi-a schimbat cu totul viața, pentru că eu îl folosesc mai mult pentru citit. OrCam poate, de exemplu, schimba viața studenților prin a le oferi posibilitatea de a citi cărți din bibliotecă, ceea ce ajută pe studenți la lucrarea de licență, dizertație și alte proiecte de la facultate. Putem și să recunoaștem fețele din clasă, de exemplu ale profesorilor, ale celorlalți studenți sau elevi. Deci pe mine mă ajută extrem de mult.
Persoană (04:41)
Ai o dizabilitate și vrei să te angajezi? Mergi la A.J.O.F.M. Pentru consiliere și mediere. Depune la D.G.A.S.P.C. documentația pentru obținerea unui voucher de până la 23.000 de lei și poți cumpăra tehnologii și dispozitive asistive din lista de pe site-ul andpca.gov.ro. Detalii. La 0751015063. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, implementat de ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți) în parteneriat cu ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă).
Beneficii, condiții și formulare
Poți beneficia de voucher cu valoare maximă de 23.000 lei pentru achiziționarea de tehnologie asistivă dacă ești o persoană cu dizabilități și:
- Ai cetățenie română și locuiești în România;
- Ai o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap sau prin decizie emisă de Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap;
- Ești șomer sau persoană inactivă aflată în căutarea unui loc de muncă;
- Ești persoană cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare;
- Ești tânăr peste 18 ani care nu ai împlinit vârsta de 30 de ani și urmezi o activitate de formare profesională sau ești în sistemul de educație (tineri nonNEETs).
Poți beneficia de subvenție cu valoarea maximă 15.900 lei fără TVA pentru adaptare rezonabilă la locul de muncă dacă ești:
- Angajator care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată cel puțin o persoană cu dizabilităţi din grupul-țintă al proiectului (înregistrată la agenția județeană de ocupare a forței de muncă care beneficiază de măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă vizând creșterea șanselor de ocupare)
INFOLINE Tehnologie Asistivă : 0751.015.063, de luni până vineri între orele 12.00-14.00
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități invită operatorii economici la înscrierea în Lista furnizorilor/producătorilor de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces
Format PDF.
Evenimente și comunicate de presă
Comunicat de presă – Conferința de lansare a proiectului
Publicat pe 22.10.2019. Format PDF.
Comunicat de presă – invitație de participare la Conferința de lansare a proiectului
Publicat pe 21.10.2019. Format PDF.
Informări
Instrucțiunea nr. 1/2023 cu privire la acordarea, exclusiv în cadrul proiectului "Facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi", a subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate reglementate prin Ordinul ministrului muncii şi justiţiei sociale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 721/481/310/2019
Postat în data de 24.04.2023 Format PDF.
Rezultate finale ocupare posturi înființate în afara organigramei
Postat în data de 03.12.2019. Format PDF.
Rezultate interviu ocupare posturi înființate în afara organigramei
Postat în data de 29.11.2019. Format PDF.
Rezultate evaluare și selecție posturi înființate în afara organigramei
Postat în data de 26.11.2019. Format PDF.
Anunț recrutare și selecție 9 posturi înființate în afara organigramei
Postat în data de 15.11.2019. Format PDF.
Abrevieri
ANPDPD – Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu dizabilități
ANOFM – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
NEET – provine din limba engleză – Not in Education, Employment or Training
A 1.1 – Activitatea 1.1