Informații generale

  • Tehnologia asistivă include orice obiect, articol de echipament, serviciu sau sistem de produse, inclusiv software, care se utilizează pentru a mări, a menține, a înlocui sau a îmbunătăți capacitățile funcționale ale persoanelor cu dizabilități ori pentru reducerea și compensarea unor deficiențe, limitări de activitate sau restricții de participare
  • În anul 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o listă de produse de asistență prioritară , cuprinzând 50 de produse de asistență pentru a sprijini statele în procesul de selectare, procurare și furnizare a acestor tehnologii.
  • În luna mai 2018, Adunarea Generală a OMS a adoptat Rezoluția privind îmbunătățirea accesului la tehnologiile asistive , care subliniază importanța vitală a produselor de asistență, cum ar fi: scaunele cu rotile, aparatele auditive, cadrele de mers, ochelarii, membrele protetice ș.a. Aceste produse permit oamenilor cu dificultăți în funcționare să ducă o viață productivă și demnă, participând la educație, piața muncii și viața socială. Fără o astfel de tehnologie, persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă și alte persoane care ar avea nevoie ele sunt deseori excluse, izolate și condamnate la sărăcie, cu riscul accentuării morbidității și dizabilității.
  • Lista de produse de asistență prioritară și Rezoluția reprezintă două dintre principalele instrumente de politică ale OMS în acest domeniu.

Oportunități de finanțare

Poți beneficia de voucher cu valoare maximă de 23.000 lei pentru achiziționarea de tehnologie asistivă dacă ai cetățenie română, locuiești în România și ai o dizabilitate atestată prin certificatul de încadrare în grad de handicap și te încadrezi într-una din următoarele situații:

  • Ești șomer sau persoană inactivă aflată în căutarea unui loc de muncă;
  • Ești persoană cu vârsta cuprinsă între 18 ani și până la împlinirea condițiilor de pensionare;
  • Ești tânăr peste 18 ani care nu ai împlinit vârsta de 30 de ani și urmezi o activitate de formare profesională sau ești în sistemul de educație (tineri nonNEETs).

INFOLINE Tehnologie Asistivă : 0751.015.063, de luni până vineri între orele 12.00-14.00.

Detalii adiționale - Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități

Link intern.

Abrevieri

OMS – Organizația Mondială a Sănătății