“Schimbarea de paradigmă în furnizarea sprijinului – o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilităţi”, 30-31 mai 2023, București

În cadrul proiectului “Persoane cu dizabilități – tranziția de la servicii rezidențiale la servicii în comunitate”, 618/127529, cu finanțare din Programul Operațional Capacitate Administrativă, implementat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) cu asistență tehnică din partea Băncii Mondiale (BM), a organizat conferința de închidere a proiectului, intitulată “Schimbarea de paradigmă în furnizarea sprijinului – o viață independentă în comunitate pentru persoanele cu dizabilităţi” în 30-31 mai 2023, la Hotel Sheraton, București.

În cadrul conferinței au fost trecute în revistă principalele activități desfășurate pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului și au fost prezentate exemple privind experienţele mai multor țări cu privire la sprijinirea vieţii independente a persoanelor cu dizabilități în comunitate printr-o abordare centrată pe persoană.

La eveniment au participat Marius Constantin Budăi-ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Cristian Vasilcoiu-secretar de stat MMSS, Mihai Tomescu-președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Anna Akhalkatsi, Manager de țară, Banca Mondială România, reprezentanți ai ANPDPD, ai Băncii Mondiale, precum și directori și alți reprezentanţi ai tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului, vorbitori din Cehia, Croația, Finlanda, Olanda, Scoția, Spania, autoreprezentanți, reprezentanţi ai societăţii civile din România.

Detalii proiect

Obiectivul general al proiectului este de a accelera procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități concomitent cu proiectarea politicii publice și a instrumentelor de lucru pentru dezvoltarea de alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate și prevenirea re/instituționalizării.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele:

  • Elaborarea unei propuneri de politici publice pentru dezvoltarea de alternative de sprijin pentru viață independentă și integrare în comunitate și prevenirea re/instituționalizării, bazată pe dovezi obținute din evaluarea ex ante;
  • Proiectarea instrumentelor de lucru în domeniul serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu dizabilități;
  • Realizarea coordonării la nivel interinstituțional pentru evitarea suprapunerilor de inițiative și evitarea dublei finanțări.

Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului: 

  • Propunere de politici publice pentru prevenirea instituționalizării;
  • Instrumente de monitorizare și control a standardelor în domeniul serviciilor sociale pentru persoanele adulte cu handicap.

Valoarea totală a proiectului (LEI): 15.013.626,47

Valoarea cofinanțării Uniunii Europene (LEI): 12.609.023,52 

Data de începere: 06.08.2019

Durata proiectului: 06.08.2019 – 06.06.2023

Activități principale ale proiectului:

Livrabilele aferente proiectului:

  1. Activitatea A.1. Realizarea diagnozei complexe a situației instituțiilor rezidențiale publice de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități în perspectiva realizării dezinstituționalizării și prevenirii instituționalizării:

Subactivitatea A.1.1. Realizarea unei metodologii pentru colectarea de date în vederea realizării diagnozei complexe a situației instituțiilor rezidențiale publice de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități.

  • Livrabilul 1 – BM: „Metodologie propusă pentru colectarea datelor pentru o situație complexă de diagnostic a centrelor rezidențiale de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități”.

Subactivitatea A1.2 Diagnoza complexă (raport) a situației instituțiilor rezidențiale publice deasistență socială pentru persoanele adulte cu handicap.

  • Livrabilul 3.1- BM: „Raport de diagnoză complexă a situației centrelor rezidențiale publice pentru persoanele adulte cu dizabilități (Volumul 1)”.
  • Livrabilul 3.2 BM: „Raport de diagnoză complexă a situației centrelor rezidențiale publice pentru persoanele adulte cu dizabilități (Volumul 2)”.
  1. Activitatea A2. Realizarea diagnozei complexe a serviciilor pentru persoane adulte cu dizabilități de la nivelul comunității:

Subactivitatea A.2.1 Realizarea unei metodologii pentru colectarea de date în vederea realizării diagnozei complexe a serviciilor pentru persoane adulte cu dizabilități de la nivelul comunității.

  • Livrabilului 5 BM: „Metodologie propusă pentru colectarea datelor pentru un diagnostic complex de servicii pentru persoanele adulte cu dizabilități la nivel de comunitate”.

Subactivitatea A2.2 Diagnoza complexă (raport) a serviciilor pentru persoane adulte cu dizabilități de la nivelul comunității:

  • Livrabilului 9 BM: „Raport de diagnoză complexă a serviciilor destinate persoanelor adulte cu dizabilități la nivelul comunității”.
  1. Activitatea A3. Elaborarea ghidului privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare în corelare cu dezvoltarea unei aplicații informatice pentru evaluarea persoanelor cu dizabilități și a centrelor rezidențiale

Subactivitatea A3.1 Elaborarea Ghidului privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare: 

  • Livrabilului 8.1 BM: „Ghid propus pentru accelerarea procesului de dezinstituționalizare”.

Subactivitatea A3.2 Elaborarea metodologiei privind dezvoltarea aplicației informatice pentru evaluarea persoanelor cu dizabilități și a centrelor rezidențiale și dezvoltarea primei versiuni a aplicației.

Subactivitatea A3.3 Testarea supervizata a primei versiuni a aplicației informatice în cel puțin 5 centre, desfășurarea de întâlniri de consultare pentru a identifica puncte tari și puncte slabe ale aplicației și soluții de corectare, finalizarea aplicației informatice, precum și elaborarea ghidului de utilizare a aplicației informatice.

  1. Activitatea A.4 Analiza strategiilor județene pentru dezvoltarea serviciilor sociale

Subactivitatea A.4.1 Elaborarea metodologiei, inclusiv a unui set de indicatori pentru evaluarea strategiilor județene

  • Livrabilului 6 BM: „Metodologie și set de indicatori propuși pentru evaluarea strategiilor județene de dezvoltare a serviciilor sociale” – finalizat 07.10.2021

Subactivitatea A4.2 Elaborarea Raportului de analiză privind strategiile județene pentru dezvoltarea serviciilor sociale:

  • Livrabilului 12 BM: „Raport de analiză a strategiilor județene de dezvoltare a serviciilor sociale”.
  1. Activitatea A5.  Elaborarea propunerii de politici publice pentru prevenirea instituționalizării și accelerarea procesului de dezinstituționalizare

Subactivitatea A5.1 Constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ANPD și ai actorilor relevanți pentru procesul de prevenire a instituționalizării și pentru realizarea dezinstituționalizării:

  • Livrabil ANPDPD: Ordinul Președintelui nr. 20/03.03.2022 privind componența grupului de lucru

Subactivitatea A5.2  Organizarea a minim 15 ateliere de lucru:

  • Livrabil ANPDPD: au fost efectuate toate cele 15 ateliere de lucru.

Subactivitatea A5.3 Elaborarea proiectului de politici publice pentru prevenirea instituționalizării și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, care cuprinde instrumentele de lucru și ghidurile de utilizare a acestora:

  • Livrabilul 8.2 BM: „Notă strategică cu recomandări detaliate pentru a informa dezvoltarea Strategiei Naționale de către Client”.
  • Livrabil ANPDPD: „Strategia Națională pentru prevenirea instituționalizării și accelerarea procesului de dezinstituționalizare” .
  • Livrabil BM: Planul de monitorizare a Strategiei naționale pentru prevenirea instituționalizării și accelerarea procesului de dezinstituționalizare.

Subactivitatea A5.4 Organizarea și desfășurarea unei sesiuni de consultare a proiectului de politici publice:

  • Livrabil ANPDPD – organizarea sesiunii de consultare.

Subactivitatea A5.5  Organizarea unei Conferințe naționale cu focalizare pe proiectul de politici publice pentru prevenirea instituționalizării și accelerarea procesului de dezinstituționalizare.

  1. Activitatea A.6 Elaborarea instrumentelor de lucru pentru implementarea metodologiei de reorganizare si/sau a planurilor de restructurare a centrelor rezidențiale publice în procesul de tranziție a persoanelor cu dizabilități din instituții rezidențiale în servicii alternative din comunitate

Subactivitatea A.6.1. Elaborarea metodologiei de monitorizare a implementării metodologiei de reorganizare si/sau a planurilor de restructurare si realizarea a doua rapoarte de monitorizare

  • Livrabilul 2 BM: „Metodologie propusă pentru monitorizarea implementării reorganizării și a planurilor de restructurare, aferent rezultatului Metodologie pentru monitorizarea implementării reorganizării și restructurării centrelor rezidențiale”.
  • Livrabilului 4 BM: „Primul raport de monitorizare a implementării reorganizării și restructurării centrelor rezidențiale, aferent celui de al doilea rezultat din cadrul activității”.
  • Livrabilului 10 BM: „Al doilea raport de monitorizare a implementării reorganizării și restructurării centrelor rezidențiale” .

Subactivitatea A6.2 Analiza practicilor utilizate pentru elaborarea, implementarea și monitorizarea instrumentelor existente și elaborarea raportului de analiza privind implementarea instrumentelor de lucru existente

  • Livrabilului 7 BM: „Raport de analiză a implementării planurilor individuale pentru persoanele adulte cu dizabilități” .
  1. Activitatea A.7 Elaborarea instrumentelor de lucru pentru monitorizarea persoanelor adulte cu dizabilități care părăsesc sistemul rezidențial

Subactivitatea A.7.1 Elaborarea instrumentelor de lucru pentru monitorizarea persoanelor adulte cu dizabilități care părăsesc sistemul rezidențial:

  • Livrabilului 15 BM: „(i) Raport de analiză a metodei actuale de monitorizare a persoanelor adulte cu dizabilități după plecarea lor din centrele rezidențiale; și (ii) Instrumente de lucru și instrucțiuni propuse pentru eficientizarea procesului de monitorizare a persoanelor adulte cu dizabilități care părăsesc centrele rezidențiale”.
  1. Activitatea A.8 Elaborarea instrumentelor de lucru și a instrucțiunilor aferente pentru verificarea conformării centrului rezidențial la standardele specifice de calitate

Subactivitatea A.8.1 Elaborarea instrumentelor de lucru și a instrucțiunilor aferente pentru verificarea conformării centrului rezidențial la standardele specifice de calitate:

  • Livrabilului 13 BM: „Raport de analiză a îndeplinirii standardelor de calitate în ceea ce privește serviciile furnizate la nivelul centrelor rezidențiale, inclusiv: (i) o metodologie propusă și un set de indicatori de monitorizare a îndeplinirii de către centrele rezidențiale a unui set de standarde de calitate; (ii) instrucțiuni propuse pentru utilizarea instrumentelor necesare implementării standardelor de calitate; (iii) o analiză a standardelor minime de calitate privind serviciile sociale oferite persoanelor adulte cu dizabilități; și (iv) un raport privind stadiul îndeplinirii standardelor de calitate de către centrele rezidențiale”.

Dezinstituționalizarea este obiectiv pe care România și l-a asumat ca stat parte la Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În urma ratificării Convenției, prin Legea nr. 221/2010, cu modificările ulterioare, România și-a asumat obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a garanta integrarea în comunitate a tuturor persoanelor cu dizabilități, inclusiv a celor care trăiesc pe termen lung în instituții rezidențiale, asigurând locuri de reședință alese în mod liber de către persoanele cu dizabilități, precum și acces la o gamă largă de servicii de sprijin la domiciliu, rezidențiale și alte servicii în comunitate, inclusiv asistența personală necesară.

La baza cadrului legal al reformei sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități stau:

– Hotărârea Guvernului nr. 1543/2022 pentru aprobarea Strategiei naționale privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, pentru perioada 2022—2030

– Strategia națională

– Ghid privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare

– Legea nr. 7/2023 privind susținerea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități și aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia și de prevenire a instituționalizării, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

ANPDPD este instituția care asigură coordonarea metodologică a întregului proces de dezinstituționalizare. Printre altele, Autoritatea furnizează sprijin operațional constant și formare privind mecanismul de guvernanță, elaborează modelul cadru de parcurs județean de dezinstituționalizare, aprobă planurile de dezinstituționalizare la nivel de centru și monitorizează și evaluează progresul și rezultatele acestui proces.

Procesul de dezinstituționalizare la nivelul centrului rezidențial presupune o secvență de activități clare și bine delimitate desfășurate de persoane cu atribuții specifice pentru a asigura tranziția persoanelor cu dizabilități din centrele rezidențiale în comunitățile de destinație în care acestea doresc să trăiască. 

Evaluarea resurselor care vor putea fi mobilizate pentru implementarea tranziției la viața în comunitate, formarea personalului care va lucra în comunitate, elaborarea și implementarea Planurilor individuale pentru persoanele cu dizabilități din centru, crearea serviciilor în comunitate, inclusiv prin atragerea de fonduri europene sunt activități esențiale ce fac parte din planul de dezinstituționalizare la nivel de centru.

Tranziția la viața în comunitate aduce o nouă perspectivă în ceea ce privește dezinstituționalizarea, și anume, abordarea centrată pe persoană. Este ideea principală care

ghidează întreg procesul de dezinstituționalizare și care pune în centrul procesului de decizie persoana cu dizabilități atât în privința aspectelor privind viitorul său în comunitate, cât și privind procesul de pregătire și tranziție la viața în comunitate, cu sprijin adecvat. De asemenea, presupune o transformare radicală a modului în care sunt percepute persoanele cu dizabilități ca fiind incapabile să ia decizii și promovează recunoașterea capacității de decizie a persoanelor cu dizabilități exercitată cu sprijin adecvat. Este o perspectivă care
vizează atât procesul de dezinstituționalizare, cât și furnizarea serviciilor de sprijin în comunitate.

Pentru informații suplimentare privind dezinstituționalizarea, găsiți accesând site-ul nostru: Dezinstituționalizare – Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (gov.ro)

Distribuie pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email