Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități
Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi este autoritatea centrală română, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, cu rol în coordonarea activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, elaborarea politicilor, strategiilor şi standardelor în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea urmăririi aplicării reglementărilor din domeniul propriu şi controlul activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, conform Hotărârii de Guvern nr. 234 din 2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
Strategia Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități "O Românie echitabilă" 2022-2027
Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt definite de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD) și, asemenea majorității statelor lumii, România s-a angajat să respecte aceste drepturi semnând CDPD.
Strategia Națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități are ca obiectiv general asigurarea participării depline și efective a persoanelor cu dizabilități, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și resilient, fiind structurată pe 9 domenii de acțiune.
În România se află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap, fiind luate în calcul persoanele de 16 și peste 16 ani. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.
Din punct de vedere al statutului de salariat, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat.
Servicii sociale
Încadrarea în handicap
Beneficii și facilități
Dezinstituționalizare
Părerea dumneavoastră contează!
Vă invităm să oferiți feedback despre experiența dumneavoastră pe acest site. Feedbackul dumneavoastră ne va ajuta să ne asigurăm că acest site răspunde nevoilor și așteptărilor dumneavoastră.
Publicații
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități publică studii și cercetări realizate în diferite proiecte implementate pe tema dizabilității.
Cauți informații?
Verifică mai întâi întrebările frecvente abordate pe temele de mai jos
Beneficii și facilități
Secțiunea cuprinde informații despre drepturile la asistență socială: beneficii și facilități acordate persoanelor cu dizabilități, reprezentanților legali și însoțitorilor acestora.
Asistentul personal profesionist
Secțiunea cuprinde informații despre profesia de asistent personal profesionist (APP) și procedura de atestare.
Asistentul personal
Secțiunea cuprinde informații despre profesia de asistent personal (AP).
Unități protejate
Secțiunea cuprinde informații despre unitățile protejate, cadru legal, condiții și procedura de autorizare.
Cardul European pentru Dizabilitate
Secțiunea cuprinde informații despre Cardul European de Dizabilitate, procedura de eliberare, beneficiile aferente și alte informații relevante privind utilizarea acestuia.